Ochranné prostředky

OOPP - Osobní ochranné pracovní prostředky
MČDP - Mycí, čistící a desinfekční prostředky
ON      - Ochranné nápoje

Nelze-li rizika odstranit nebo dostatečně omezit technickými prostředky nebo opatřeními v oblasti organizace práce, je zaměstnavatel povinen poskytnout zaměstnancům OOPP.

Jsou to prostředky určené k tomu, aby se jejich používáním zaměstnanci chránili před riziky, která by mohla ohrozit jejich život, bezpečnost nebo zdraví při práci. 

OOPP pro ochranu

  • hlavy 
  • sluchu
  • očí a obličeje
  • dýchacích orgánů
  • rukou a paží
  • nohou
  • trupu a břicha
  • pro ochranu celého těla

musí

  • být po dobu používání účinné proti vyskytujícím se rizikům a jejich používání nesmí představovat další riziko
  • odpovídat podmínkám na pracovišti
  • být přizpůsobeny fyzickým předpokladům jednotlivých zaměstnanců
  • respektovat ergonomické požadavky a zdravotní stav zaměstnanců

Mycí, čistící a desinfekční prostředky

K předcházení vzniku a šíření infekčních onemocnění poskytuje zaměstnavatel zaměstnancům dezinfekční prostředky a ochranné masti s dezinfekčním účinkem.
Zaměstnancům, kteří přicházejí do styku s látkami, jež mohou způsobit podráždění pokožky nebo znečištění zaměstnance, poskytne zaměstnavatel podle druhu látky mycí a čisticí prostředky,  případně regenerační krémy a masti.


Ochranné nápoje

Zaměstnavatel je povinen poskytovat zaměstnancům ON na pracovištích s nevyhovujícími mikroklimatickými podmínkami,  k ochraně zdraví před účinky tepelné zátěže či zátěže chladem.

Poskytují se na pracovišti nebo v jeho bezprostřední blízkosti tak, aby byly snadno a bezpečně dostupné.

Musí být zdravotně nezávadné, musí mít vhodnou teplotu a nesmí obsahovat více než 6,5 hmotnostních procent cukru a množství alkoholu v nich nesmí překročit 1 hmotnostní procento; nápoje pro mladistvé nesmí obsahovat alkohol.

Musí mít vhodné chuťové vlastnosti a teplotu a musí být snadno vstřebatelné.

Uhrazující ON jsou ty, které slouží k náhradě tekutin ztracených nadměrným pocením.
Občerstvující ON slouží k potlačení nepřiměřených reakcí organizmu na tepelné zatížení a ke snížení pocitu žízně.

Nápoje mají obsahovat především minerální látky a vitamín C, který se nejvíce ztrácí potem. Doporučuje se i malý přídavek kofeinu, který může snížit útlum v mozkové kůře, vzniklý následkem horka. Nápoje nemají nikdy obsahovat alkohol, neboť narušuje činnost nervové soustavy, snižuje pozornost a výkonnost a zvyšuje úrazovost.